Možda ćete primijetiti da je liječenje raka promijenilo vaš doživljaj hrane. Hrana može imati neobičan okus, previše sladak, slan, metalan ili može doći čak do nedostatka okusa. U nastavku slijede savjeti za poboljšanje okusa jela.

Ove promjene su obično privremene i s vremenom se poboljšavaju. U međuvremenu, važno je da unosite dovoljno kalorija, proteina, vitamina i minerala.

Ako slijedite specifičnu prehranu, poput one s niskim unosom natrija ili masti, ili prehranu za dijabetičare, možda ćete trebati privremeno ublažiti te restrikcije. Pokušajte unijeti više raznolikosti u prehranu kako biste osigurali dovoljno nutrijenata. Razgovarajte s liječnikom prije nego što promijenite dijetu, jer promjene u prehrani mogu utjecati na vaše lijekove.

Ovdje su neki prijedlozi za izbor i pripremu hrane. Isprobajte ove ideje dok ne pronađete ono što vam odgovara.

Napomena: Ako imate bol u ustima ili grlu, izbjegavajte začine, kiselu hranu i vruće namirnice ili napitke, jer mogu izazvati iritaciju.

Ako hrana nema okus

Isprobajte različite umake, marinade, začine i druge dodatke kako biste poboljšali okus hrane.

Tokom kuhanja dodajte:

  • Barbecue sos
  • Ekstrakte ili druge arome
  • Kečap
  • Marinade za meso
  • Senf
  • Soja sos
  • Začine i začinsko bilje
  • Teriyaki sos
  • Sirće/ocat

Prehrana tokom liječenja raka: Savjeti za poboljšanje okusa jela

Ostali prijedlozi za poboljšanje okusa uključuju:

  • Komadiće suhog mesa
  • Sjeckane zelene ili crvene paprike
  • Sjeckani luk ili bijeli luk
  • Orašaste plodove
  • Sir, posebno oštar sir poput čedara

Pokušajte:

  • Šećer ili sirup za hranu. Na žitarice dodajte smeđi šećer, javorov sirup, med, cimet, hurme ili grožđice umjesto bijelog šećera.
  • Slane namirnice. Također, slane namirnice poput suhog mesa, sireva i čipsa mogu imati intenzivniji okus.

Ako je hrana previše slatka

Smanjite slatkoću:

  • Dodajte malo soli ili limunovog soka.
  • Dodajte obični jogurt, mlaćenicu, instant kafu u prahu ili dodatno mlijeko u milkshake, instant napitke ili komercijalno pripremljene hranjive napitke.

Pokušajte s manje slatkom hranom:

  • Pijte napitke poput razrijeđenog voćnog soka, mlijeka, mlaćenice, limunade ili sportskih napitaka.
  • Birajte deserte koji nisu previše slatki, kao što su jogurt, krem, pita od bundeve, voće, pečeno voće, voće sa svježim sirom, voćni kolač, obične krafne ili integralne krekere.

Umjesto slatkih grickalica, birajte druge namirnice, kao što su:

  • Sir
  • Čips ili pereci s sosom
  • Svježi sir
  • Krekere i sir
  • Punjena jaja
  • Orašasti plodovi
  • Kikiriki maslac

Ako su sirup, džem ili šećer previše slatki, pokušajte s maslacem ili margarinom uz kuhane žitarice, tost ili palačinke.

Ako je hrana previše slana

Dodajte malo šećera kako biste smanjili slanost nekih jela. Kuhajte bez dodavanja soli ili začina koji sadrže so. Izbjegavajte prerađenu hranu bogatu natrijem. Tražite proizvode s oznakom smanjenog sadržaja natrija ili niske razine natrija. Pokušajte s blagim, neintenzivnim okusima.

Ako meso nema pravi okus

Ako je meso svježe i pravilno kuhano, ali se čini bezukusnim, razmotrite druge izvore proteina:

  • Grah ili grašak u supama, salatama ili kao prilog
  • Sir
  • Svježi sir
  • Jela s jajima
  • Riba — svježa, smrznuta ili pakirana u vakuumu
  • Napitke slične instant doručku ili druge hranjive napitke
  • Leća
  • Makaroni sa sirom
  • Sladovi
  • Milkshakeovi
  • Orašasti plodovi
  • Kikiriki maslac
  • Perad
  • Puding
  • Kvinoja
  • Tofu
  • Jogurt

Ostali prijedlozi za meso:

  • Isprobajte kombinaciju mesa s drugim namirnicama, kao što su čili, lazanje, umaci za špagete, složenci, paprikaši ili guste supe.
  • Koristite umake, kečap i začine kako biste poboljšali okus.
  • Marinirajte meso, piletinu ili ribu u raznim marinadama, soja sosu, voćnim sokovima ili talijanskim preljevima.
  • Isprobajte začinjeno ili dimljeno meso, poput začinjenog bifteka, kobasica ili suhomesnatih proizvoda. Namirnice bogate proteinima mogu biti ukusnije kad su hladne ili na sobnoj temperaturi, poput pladnjeva sa sirom ili svježim sirom, salata od makarona sa škampima, mesom ili sirom, salata od tune, jaja ili piletine, hladnih sendviča s mesom ili hladnog lososa.

Ako je vaš imunitet oslabljen zbog liječenja karcinoma, neke od ovih namirnica možda nisu sigurne za vas. Pridržavajte se sigurnosnih smjernica za hranu, držite kvarljive namirnice na sigurnim temperaturama i ne ostavljajte ih vani duže od sat vremena. Izbjegavajte nepasterizirane proizvode i sirovo ili nedovoljno kuhano meso.

Opći savjeti

Hrana koja izgleda privlačno često ima bolji okus. Birajte hranu različitih boja, temperatura i tekstura. Često pijte tekućinu ili koristite žvakaće gume, mentol ili tvrde bombone da uklonite neugodan okus u ustima. Upotrijebite plastični pribor za jelo ako imate gorak ili metalni okus u ustima tijekom jela. Provjerite kod stomatologa imate li problema sa zubima i održavajte dobru oralnu higijenu. Razgovarajte sa svojim doktorom o mogućim promjenama okusa koje mogu biti povezane s vašim lijekovima. U nekim slučajevima, doktor može prilagoditi terapiju kako bi smanjio ili eliminirao nuspojave. Ne prestajte uzimati lijekove osim ako vam to ne savjetuje ljekar. Ako ovi savjeti ne pomognu ili gubite na težini, obratite se doktoru ili registrovanom nutricionisti za dodatne savjete.

Više informacija o ovoj i sličnim temama možete pronaći na našem blogu.

Izvor: Mayo Clinic