Centar za dojku

Prehrana tokom liječenja raka: Savjeti za poboljšanje okusa jela

Prehrana tokom liječenja raka: Savjeti za poboljšanje okusa jela

Možda ćete primijetiti da je liječenje raka promijenilo vaš doživljaj hrane. Hrana može imati neobičan okus, previše sladak, slan, metalan ili može doći čak do nedostatka okusa. U nastavku slijede savjeti za poboljšanje okusa jela.

Ove promjene su obično privremene i s vremenom se poboljšavaju. U međuvremenu, važno je da unosite dovoljno kalorija, proteina, vitamina i minerala.

Ako slijedite specifičnu prehranu, poput one s niskim unosom natrija ili masti, ili prehranu za dijabetičare, možda ćete trebati privremeno ublažiti te restrikcije. Pokušajte unijeti više raznolikosti u prehranu kako biste osigurali dovoljno nutrijenata. Razgovarajte s liječnikom prije nego što promijenite dijetu, jer promjene u prehrani mogu utjecati na vaše lijekove.

Ovdje su neki prijedlozi za izbor i pripremu hrane. Isprobajte ove ideje dok ne pronađete ono što vam odgovara.

Napomena: Ako imate bol u ustima ili grlu, izbjegavajte začine, kiselu hranu i vruće namirnice ili napitke, jer mogu izazvati iritaciju.

Ako hrana nema okus

Isprobajte različite umake, marinade, začine i druge dodatke kako biste poboljšali okus hrane.

Tokom kuhanja dodajte:

Ostali prijedlozi za poboljšanje okusa uključuju:

Pokušajte:

Ako je hrana previše slatka

Smanjite slatkoću:

Pokušajte s manje slatkom hranom:

Umjesto slatkih grickalica, birajte druge namirnice, kao što su:

Ako su sirup, džem ili šećer previše slatki, pokušajte s maslacem ili margarinom uz kuhane žitarice, tost ili palačinke.

Ako je hrana previše slana

Dodajte malo šećera kako biste smanjili slanost nekih jela. Kuhajte bez dodavanja soli ili začina koji sadrže so. Izbjegavajte prerađenu hranu bogatu natrijem. Tražite proizvode s oznakom smanjenog sadržaja natrija ili niske razine natrija. Pokušajte s blagim, neintenzivnim okusima.

Ako meso nema pravi okus

Ako je meso svježe i pravilno kuhano, ali se čini bezukusnim, razmotrite druge izvore proteina:

Ostali prijedlozi za meso:

Ako je vaš imunitet oslabljen zbog liječenja karcinoma, neke od ovih namirnica možda nisu sigurne za vas. Pridržavajte se sigurnosnih smjernica za hranu, držite kvarljive namirnice na sigurnim temperaturama i ne ostavljajte ih vani duže od sat vremena. Izbjegavajte nepasterizirane proizvode i sirovo ili nedovoljno kuhano meso.

Opći savjeti

Hrana koja izgleda privlačno često ima bolji okus. Birajte hranu različitih boja, temperatura i tekstura. Često pijte tekućinu ili koristite žvakaće gume, mentol ili tvrde bombone da uklonite neugodan okus u ustima. Upotrijebite plastični pribor za jelo ako imate gorak ili metalni okus u ustima tijekom jela. Provjerite kod stomatologa imate li problema sa zubima i održavajte dobru oralnu higijenu. Razgovarajte sa svojim doktorom o mogućim promjenama okusa koje mogu biti povezane s vašim lijekovima. U nekim slučajevima, doktor može prilagoditi terapiju kako bi smanjio ili eliminirao nuspojave. Ne prestajte uzimati lijekove osim ako vam to ne savjetuje ljekar. Ako ovi savjeti ne pomognu ili gubite na težini, obratite se doktoru ili registrovanom nutricionisti za dodatne savjete.

Više informacija o ovoj i sličnim temama možete pronaći na našem blogu.

Izvor: Mayo Clinic

Exit mobile version